Sint-Laurentiuskerk

De Sint-Laurentiuskerk, ook wel ‘Koepelkerk’ genoemd, is de belangrijkste parochiekerk van Dongen en is gelegen aan de Gasthuisstraat 1 te Dongen. De kerk heeft een opvallende koepel en wordt beschouwd als een van de belangrijkste werken van de architect Joseph Cuypers, naar een ontwerp van Joseph Cuypers en Pierre Cuypers jr.

De huidige Sint-Laurentiuskerk werd gebouwd op nagenoeg dezelfde plaats als de Waterstaatskerk die in 1917 door brand werd verwoest. De kerk werd in 1920 ingewijd.

De kerk is een centraalbouw die overdekt wordt door een opvallende gebogen achtkante koepel en is van rode dakpannen voorzien. Bijzonder zijn de hoge ramen die in groepen van twee, drie of vijf geplaatst zijn.
De inventaris bevat kunstwerken uit de bouwtijd en er zijn abdisschilderingen die door de Nederlandse kunstenaar Joan Colette zijn vervaardigd. Er zijn gebrandschilderde ramen welke door de Duits-Nederlandse glazenier Max Weiss zijn gemaakt.

Het grote orgel boven de ingang werd gebouwd door de Duitse orgelbouwer Wilhelm Rütter te Kevelaer en stamt uit 1882. Oorspronkelijk stond het orgel in een klooster in Venlo.

Daarnaast zijn er nog een kistorgel van Rene Nijsse in het priesterkoor en het Van der Kley-orgel dat in het liturgisch centrum staat.

Bron: Wikipedia en Parochie Dongen